Македонија

Против „јазлеста кожа“ вакцинирани 80.000 говеда

Против „јазлеста кожа“ вакцинирани 80.000 говеда

Од Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) велат дека болеста „јазлеста кожа“ нема значително да се одрази врз млечната индустрија зашто најпрво ги зафати говедата на пасиштата кои се одгледуваат за месо, а потоа се спушти во шталите.

Како што изјави денеска државниот советник во АХВ, Светлана Колариќ, млекото и млечните производи може слободно да се консумираат, а нема пречки и за откуп од здрав добиток. За месото е битно, грлата да не се носат во кланица најмалку седум дена од вакцинирањето зашто толку трае периодот на каренца.

Според Колариќ, досега против „јазлеста кожа“ се вакцинирани 80.000 говеда, а процесот продолжува се додека не бидат опфатени  сите 225.000 грла во државата.

– Вакцинацијата е целосно завршена во југоисточниот регион кој беше најкритичен зашто таму се појавија првите жаришта. Во тек е вакцинацијата во Скопје, Тетово, и ќе продолжи се додека не биде покриена целата територија на Македонија. Целта е превенција и целосно сузбивање на болеста иако никој не може да го ограничи нејзиното ширење зашто се пренесува лесно, преку муви и комарци, а кон тоа дополнително придонесуваат и временските услови, како и климатските промени, истакна Колариќ.

Болеста е проширена и во Србија, а согласно експертските проценки, до крајот на годината се очекува да биде зафатена и Средна Европа. Колариќ уште еднаш напомена дека станува збор за незаразна болест, која не се пренесува на луѓето.