среда, 26 октомври 2016  |  Вести денес: 60

Прва специјализирана веб страница за лицата со посебни потреби

web_strana

Последни вести

Лицата со посебни потреби и нивните родители од Македонија и од Бугарија до крајот на годинава ќе ја добијат првата специјализирана ВЕБ страница и првиот заеднички форум за размена на искуства и полесен пристап до информации, пишува Здравство24.мк.

ВЕБ страницата ја изработуваат невладините организации „Бравура кооператива“ од Делчево и „Профилактика здравје“ од Благоевград.

– Основната цел на проектот што се реализира со финансиски средства од Европската унија,е современиот пристап до информации. Децата со посебни потреби и нивните родители имаат потреба, не само од медицинска помош, туку и од социјална и психолошка, а тоа ќе го има  на порталот како опција и услуги, вели д-р Димитар Маникатов од „Профилактика здравје“ од Благоевград.

Проектот, покрај другите цели, треба да ја изгради прекуграничната мрежа за размена на информации и добри практики и да го зајакне капацитетот на организациите што работат во областа на јавното здрвје и со лицата со пречки во развојот, заклучија на заедничката средба во Делчево,претставниците на македонската „Бравура кооператива„ и на бугарската Профилактика здравје.

Најчитани вести