вторник, 25 октомври 2016  |  Вести денес: 47

Првпат во историјата не е забележан пораст на емисијата на штетни гасови

zagaduvanjeee

Последни вести

Емисијата на штетни гасови минатата година стагнира. Првпат во последните 40 години не е забележан раст на испуштање на јаглерод диоксид во атмосферата во година кога во светот немаше поголема економска криза, пренесува МИА.

– Количината на јаглерод диоксид испуштен во атмосферата во 2014 година изнесува 32 гигатони, исто како и годината претходно. Сепак, тоа не е причина да станеме невнимателни и важно е и понатаму се да правиме да се намали загадувањето на атмосферата, соопшти Светската енергетска агенција.

Стагнацијата на испуштање на ЦО2 експертите го објаснуваат со промена на видот на енергија што го користат Кина и земјите на Органзиацијата за еконоска соработка и развој.

Најчитани вести