петок, 28 јули 2017  |  Вести денес: 0

Изборите на 24. април ќе ги набљудуваат 20 членови на ПССЕ

psse

Поврзани вести

На првиот ден од редовната зимска сесија во Стразбур Парламентарното Собрание на Советот на Европа (ПССЕ), ја избра својата мониторинг мисија за парламентарните избори во Македонија на 24 април.

Како што се наведува во документот, изборите во Македонија на 24 април ќе ги набљудуваат 20 членови на ПССЕ предводени од Стефан Шенах, досегашен претседател на Мониторинг комитетот.

По ОДИХР, оваа се смета за најзначајна мисија за набљудување избори во Европа. ОДИХР ги следеше и минатите избори кои позитивно ги оцени, за демократски и фер.

Инаку, денеска за нов претседател на ПС на Совет на Европа е избран Педро Аграмунт од Шпанија, пријател на Македонија во СЕ, кој ќе има мандат од две години.

Најчитани вести