сабота, 22 октомври 2016  |  Вести денес: 23

Публицистички труд од Христо Петрески

korica karnevali

Последни вести

Во издание на Книгоиздателството Феникс, во едицијата Публицистика, излезе од печат публицистичкиот труд Карневали и карневализација од проф.д-рХристо Петрески.

Поднасловот на книгата е тези и хипотези, а опфатени се следниве тематски делови: дефиниција, форми и содржини, игра, пулсирање, антропологија, јазик,визуелизација, траење, актуелизација, контрола, (пре)облекување и слично.

Книгата е збогатена со уметнички фотографии од Сречко Гунчев од Струмичкиот карневал и Анастас Ќушкоски од Вевчанскиот карневал.

Целта на изданието е да се потсети на феноменот на карневалите кај нас и во светот и актуелизација на нашите најпознати карневали во: Струмица, Прилеп,Вевчани, Ратево (Беровско), Куратица (Охридско), Бегниште (Кавадаречко), Љубанци (Скопско), Цапари (Битолско), Мокриево (Струмичко) и други места.

Најчитани вести