Свет

Путин не го поддржуваат 31 отсто од Русите

Путин не го поддржуваат 31 отсто од Русите

Дури 31 отсто од Русите не ги поддржуваат активностите на претседателот Владимир Путин, се наведува во студија на независниот институт „Левада центар“, спроведена од 15 до 18 ноември и пренесув рускиот весник „Ведомости“. Ова е највисоко ниво на неодобрување за последните 12 години.

Според анкетата, 47 отсто од Русите го поддржуваат претседателот, а другите 16 отсто признаваат дека не се доволно добро информирани за ова прашање.

При тоа општиот впечаток на руските граѓани за Путин засега е позитивен, повеќе од половина од испитаниците, односно 52 отсто веруваат во политиката на претседателот.

Намалувањето на рејтингот на власта се случува на позадината на зголемувањето на цените на храната и бензинот.