четврток, 25 мај 2017  |  Вести денес: 22

Путин посакува руска истрага за скандалот со руските атлетичари

Претседателот на Русија, Владимир Путин нареди истрага во врска со обвинувањата за системски допинг кај атлетичарите од неговата земја.

Путин посакува руска истрага околу скандалот со атлетичарите

Путин посакува руска истрага околу скандалот со атлетичарите

Поврзани вести

Светската анти-допинг агенција (ВАДА) побара суспензија за руските атлетичари поради наводниот организиран допинг.

Борбата мора да биде отворена, спортот е интересен единствено ако е чесен. Некој мора да преземе одговорност за ова. Важно е да спроведеме и сопствена внатрешна истрага, и нагласувам ќе овозможиме професионална соработка со интернационалните анти-допинг тела, рече Путин.

Меѓународната атлетска федерација истакна дека ќе го разгледа барањето на ВАДА за суспензија на Русија од Олимписките игри во 2016 година, а претседателот на организацијата, Себастијан Коу побара и дополнително објаснување од Русите.

Русите, пак, истакнаа дека доколку биде неопходно ќе се обратат и до Судот за арбитража во спортот во Лозана, како би ја докажале сопствената невиност.

Најчитани вести