сабота, 22 октомври 2016  |  Вести денес: 23

Путин потпиша Указ за воена доктрина – НАТО меѓу главните надворешни закани

putin

Последни вести

Рускиот претседател Владимир Путин потпиша денеска Указ за воена доктрина на Русија, соопшти Кремљ, пренесе МИА.

Во соопштението се потенцира дека со тој документ е прецизирана постоечката доктрина.

Тасс наведува дека во новиот текст е јакнење на воениот потенцијал на НАТО меѓу главните надворешни закани за Русија.

Покрај тоа, меѓу главните закани се и глобалните функции на НАТО што се остваруваат со кршење норми на меѓународното право како и приближување на воената инфрасктура на државите-членки на Алијансата кон руските граници.

Воената доктрина на Русија меѓу главните надворешни воени опасности ги смета и инсталирањето и јакнењето на странските воени контригенти во државите кои  и се во соседство, користење воена сила на нивна територија со кршење норми на меѓународното право, нови жаришта и ескалација на оружени конфликти.

На листата на надворешни опасности се и територијални претензии спрема Русија и нејзините сојузници и мешање во нивните внатрешни работи. Доктрината е прецизирана во согласност со одлуката на Советот за безбедност на Русија од 5 јули 2013 година, а измените се од 19 декември оваа година.

Најчитани вести