Свет

Путин: Санкциите на ЕУ кон Русија се „театар на апсурдот“

Путин: Санкциите на ЕУ кон Русија се „театар на апсурдот“

Санкците што Европаката унија ги воведе кон Русија поради случувањата во Украина, претставуваат „театар на апсурдот“, изјави рускиот претседател Владимир Путин во интервју за денешниот број на германскиот весник „Билд“.

– Тоа што го прави ЕУ со овие санкции не е ништо друго освен театар на апсурдот, изјави Путин.

Тој нагласи дека во 2014 година жителите на Крим гласале на референдум за одделување од Украина и припојување кон Русија, со што според него, анексијата на полуостровот од страна на Москва претставува „демократска волја на народот“.

– Западните санкции нема да и помогнат на Украина, ниту ќе ја ослабат Русија геополитички. Тие се глупави и само им нанесуваат штети на двете страни, оцени Путин.