понеделник, 24 октомври 2016  |  Вести денес: 30

Работилница на МНР и Канцеларијата на Резидентниот координатор на Обединетите нации во РМ

10943481_10204365161867537_690651782_n

Последни вести

На 24 и 25 јануари 2015 година во Маврово, Министерството за надворешни работи на Република Македонија во соработка со Канцеларијата на Резидентниот координатор на Обединетите нации во Република Македонија, организираше работилница наменета за членовите на Меѓуресорското тело за човекови права, на тема „Улогата и компаративните искуства во примена на интегриран пристап при имплементација на меѓународните обврски за човекови права“.

На настанот свое обраќање имаше Министерот за надворешни работи Никола Попоски, кој воедно раководи со Меѓуресорското тело за човекови права, во кое членуваат државните секретари на ресорните министерства, директори на релевантни агенции и претседатели на независни национални тела за човекови права. Притоа Министерот ја потенцираше важноста на темата посветена на начините за исполнување на меѓународните обврски од области поврзани со човековите права, а се осврна и на досегашната работа на Меѓуресорското тело за човекови права, како и на идните обврски и можности за негово натамошно зајакнување.

Покрај Министерот, свое обраќање и презентации имаа и г-ѓа Луиза Винтон, Резидентен координатор на Обединетите нации во Република Македонија, г-дин Пауло Дејвид Шеф на Оддел за градење капацитети и хармонизација во Канцеларијата на Високиот комесар за човекови права на ООН во Женева и г-дин Клод Кан, советник за човекови права во Канцеларија на Резидентниот координатор на ООН во Молдавија.

Најчитани вести