Македонија

Работилница за состојбите со илегалните мигранти и баратели на азил

Работилница за состојбите со илегалните мигранти и баратели на азил
Работилница за состојбите со илегалните мигранти и баратели на азил

Состојбите и предизвиците со илегалните мигранти и баратели на азил е тема на денешната работилница што ќе се одржи во Скопје, јави МИА.

Работилницата ќе ја отворат народниот правобранител Иџет Мемети, советник министерот и шеф на секцијата за политика, правда, внатрешни работи, информации и комуникации, заменик шеф на мисијата на Европската унија Роберт Лидел и амбасадорот на Австрија, Томас Мајкл Бајер.

На тема „Ситуацијата со илегалните мигранти и баратели на азил од аспект на борбата против тортура и малтретирањето“ ќе говорат Мориц Бирк и Тифани Критин од „Лудвиг Болцман Институтот за човекови права, а за „Ситуацијата и предизвиците со илегалните мигранти и баратели на азил во Репблика Македонија“ ќе говори Аница Томшиќ Стојковска од канцеларијата на Народниот правобранител-Национален превентивен механизам.

На работилницата ќе учествуваат и претставници од канцеларијата на австрискиот омбудсман борд, од СПТ , УНХЦР, како и претставници од министерствата за внатрешни работи и за труд и социјална политика.

Работилницата е во рамките на Твининг проектот насловен како „Промоција на надлежностите на народниот правобранител и јакнење на институционалните капацитети“, кој Народниот правобранител го спроведува во соработка со канцеларијата на Австрискиот омбудсман борд и „Лудвиг Боцман Институтот за човекови права“.