Балкан

Работната недела во Хрватска се скратува за два дена!

Работната недела во Хрватска се скратува за два дена!

Во Хрватска се скратува работната недела за два дена!

Владата во Хрватска го усвои предлог законот, чија цел е да се зачува бројот на работни места со кој петок е неработен ден, а исто така можеби и четврток да биде прогласен за неработен.

На работникот на кој му е скратена работната недела, како и досега, ќе му биде исплатена разликата за точниот број работни часови што му се намалени.

Новина во однос на досегашното решение е во тоа што поддршката за зачувување на работни места може да се користи 12, наместо досегашните шест месеци.