Магазин

Девет од десет типа на рак се предизвикани од лошите животни навики

Девет од десет типа на рак се предизвикани од лошите животни навики

Девет од десет типа на рак се предизвикани од лошите и нездрави животни навики, а не од лошите гени, покажуваат најновите истражувања.

Според научниците модерниот начин на живот кој вклучува нездрава исхрана, цигари, изложување на сончева светлина и други болести играат поголема улога во предизвикувањето рак од мутациите на ДНК, пренесува „Дејли експрес“.

Девет од десет типа на рак се предизвикани од лошите животни навики
Девет од десет типа на рак се предизвикани од лошите животни навики

Истражувачите велат дека околу 90 отсто од случаите би биле целосно избришани доколку можевме магично да ги отстраниме сите овие надворешни фактори. Ова се спротивставува на студијата што беше објавена во јануари според која околу 65 отсто од случаите на рак се наследни и се предизвикани од произволни грешки во поделбата на ќелиите.

cigari_alkohol

Докторот Јусуф Ханун од Универзитетот Стоуни Брук во САД вели дека среќата и генетиката играат илога, но дека факторите од надворешното окружување се многу поважни.

Според овие резултати поголем дел од познатите видови на рак се предизвикани од надворешни фактори.

Според него, гените што ги наследуваме од родителите играат улога во многу мал број на случаи кај лицата заболени од рак.

Writing in the journal Nature, he said that the genes we inherit from our parents only account for a very small number of cancer cases.

Според ова здравите животни навики, како откажувањето од цигари, здравата телесна тежина, здравата исхрана и намалувањето на алкохолот не се гаранција дека нема да заболите од рак, но дарматично го намалуваат ризикот од развој на болеста.