Колумни

Расчистување

Расчистување

Пред половина век, генијалниот македонски поет Ацо Шопов пророчки изјавил:

„Македонија ја дели судбината на светот, а светот се судира со безброј македонски судбини“.

Денешната криза што ја гледаме кај нас и во другиот дел од светот е како резултат на натрупаните повеќедецениски контроверзии. Моментно во Македонија сме сведоци на завршетокот на Западното сценарио пишувано уште во времето на Југословенската федерација. Дел од актерите на политичката сцена веќе се изумрени, а глумци се нивните деца и внуци. Дел се нови фаци, кои на секој можен начин се додворуваат на сценаристите и сакаат да го продолжат својот живот на сцената. Истовремено публиката во салата е бесна на актерите и се спрема да ги суспендира.

САМО ШТО,  ПРАШАЊЕТО Е – НЕ САМО ДА БИДАТ СИМНАТИ АКТЕРИТЕ И НЕ САМО ДА БИДЕ УНИШТЕНО СЦЕНАРИОТО, ТУКУ ДА БИДАТ ЛИКВИДИРАНИ СЦЕНАРИСТИТЕ.

Во XIX век масовно од фабриките биле брканите работниците, а тие пак, ги уништувале машините, само затоа што мислеле дека тие се виновни за одземениот леб. Денес, иако сме попаметни од поранешните пролетарии, дејствуваме на ист начин. Но, веќе не толку од глупост, колку од немоќ и страв. Секојдневно во светот се случуваат терористички напади и гинат невини луѓе. Причината за тероризмот и за војните (некој сметал дека од 220 држави моментно, само 30-тина од нив не се ангажирани во воени дејствија на локално или на глобално ниво) не е едноставна. Но, секако, во основата се корпоративните интереси на една ептен мала групација, која преку конфликти меѓу државите, ги остварува тие интереси. Терористичките напади и војните, како во минатото така и денес, ретко се штетни за политичките и државните лидери. Исклучок се оние кои сега се спротивставуваат на светскиот терорист САД.

АПСОЛУТНО ОБЕЗБЕДЕНИ И НЕКАЗНЕТИ ДОСЕГА СЕ НОСИТЕЛИТЕ НА СВЕТСКОТО ЗЛО ОД КОМИТЕТОТ НА 300-ТЕ, И 13-ТЕ ФАМИЛИИ КОИ ГО РАКОВОДАТ.

Во таа смисла и конфликтите меѓу државите и терористичките акти се практично во корист на светската елита, која преку САД се обидува да го господари со светот.

ЗНАЧИ, АКО ЧОВЕШТВОТО САКА ДА РАСЧИСТИ СО ЗЛОТО ОД КОРЕН, ПОТРЕБНИ СЕ НЕ САМО МИЛИОНИ ИЛИ МИЛИЈАРДИ ЖРТВИ, ПОТРЕБНО Е САМО ОСЛОБОДУВАЊЕ ОД НЕКОЛКУСТОТИНА ЛУЃЕ.

За жал, историјата на светот е одење по подолгиот, наместо по пократок пат. Затоа Првата и Втората светска војна со себе земаа повеќе стотини милиони жртви, а во идната воените жртвите безусловно ќе се зголемат. Може да се стигне и до крај на сегашната цивилизација. Тоа е како во народната мудрост: „истовремено со болвата го гориш јорганот“.

Повеќе пати сум пишувал дека светскиот конфликт е неповратен, затоа што светскиот вриеж ја достигна врвната точка. Тоа вриење е политичко, социјално и воено. Светските моќници го користат – конвенционално, нуклеарно (во ограничен степен), дури и климатското оружје. На свој начин и природата се одмаздува со семожни катаклизми.

СО ДРУГИ ЗБОРОВИ,  ДОАЃА ГЛОБАЛНО РАСЧИСТУВАЊЕ. ЛУЃЕТО ЌЕ РАСЧИСТАТ МЕЃУСЕБНО, А ПРИРОДАТА ЌЕ РАСЧИСТИ СО НИВ.

РАСЧИСТУВАЊЕ ЌЕ ИМА И ВО МАКЕДОНИЈА, ЗАТОА ШТО НАПЛАСТЕНОТО ЃУБРЕ ВО ПОСЛЕДНИВЕ 25 ГОДИНИ НЕ ПОПЛАВИ И ЕДВАЈ ОСТАНАВМЕ ЖИВИ.

Во изминатиот период имаше повеќе катастрофи со конкретни виновници, ама тие избегаа од одговорност, а проблемите беа поттурени под тепих. Македонскиот народ плати и за криминалната приватизација со социјален геноцид врз себе, и за терористичката војна во 2001 година. Македонската држава плати со своето трансформирање од самостојна држава во протекторат и колонија, а истовремено беше украдена од домашни јаничари и странски окупатори. Финансискиот тероризам носеше дупла штета: од една страна остави без иднина стотини илјади луѓе и тие беа присилени да се иселат од државата; од друга страна државата беше економски уништена. Административниот тероризам пак практично ја отсече Западна Македонија во корист на албанскиот експанзионизам.

КОЈ ЌЕ ГО ПЛАТИ СЕТО ТОА? ИСТОРИЈАТА ПОКАЖУВА ДЕКА НИШТО НЕ ОСТАНУВА НЕНАПЛАТЕНО. ПРИТОА, ВО ИСТАТА, А МНОГУ ПАТИ И ВО ПОГОЛЕМА МЕРА ОТКОЛКУ ШТО БИЛА ШТЕТАТА. ТОА Е ПРАВЕДНО, ЗАТОА ШТО СЕКОГАШ КАЗНАТА ОДИ СО КАМАТА.

Се чудам на илузиите на антимакедонските и антидржавните лидери на СДСМ, на платениците на Сорос, на „шарените“ бандити дека нивното национално предавство и тероризам ќе помине без казни. Истовремено се смеам и на политичарите коишто зборуват за „политичка казна“. Демек казна на избори. Замислете, луѓе кои што ја украле државата, кои имат недвижности во САД, Грција итн., кои донеле смрт на илјадници невработени, кои секојдневно ја уриваат државата, ќе се соочеле со македонскиот народ и ќе изгубеле на избори.

САМО ШТО, ОВИЕ ПОЛИТИЧКИ ПРОСТИТУТКИ ВЕЌЕ ДЕСЕТ ГОДИНИ ГИ ГУБАТ ИЗБОРИТЕ ИЛИ БЕГАТ ОД НИВ, НО ПРОДОЛЖУВААТ ДА ЖИВЕАТ КАКО КНЕЗОВИ СО ОГРОМНИ ПАРИ, СО ОГРОМНИ НЕДВИЖНОСТИ, СО СЕКОЈДНЕВНО ШЕТАЊЕ НИЗ СВЕТОТ. ОПОЗИЦИОНЕРИ, АМА БОГАТАШИ. КРИМИНАЛЦИ, АМА СЛОБОДНИ КАКО БОЖЈИ АНГЕЛИ.

Затоа во право се тие кои велат…