Македонија

Раст на индустриското производство од 10,5 отсто во декември

Раст на индустриското производство од 10,5 отсто во декември

Државниот завод за статистика објави дека индустриското производство во декември годинава бележи раст од 10,5 отсто, а растот за целата година, односно периодот од јануари до декември 2015 во однос на претходната година изнесува 4,9 проценти.

Индустриското производство во секторот Рударство и вадење на камен во декември 2015 година, во однос на декември 2014 година, бележи пораст од 4,9 отсто, во секторот Преработувачка индустрија бележи пораст од 11,7 отсто, а во секторот Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација пораст од 12,1 отсто.

Според главните индустриски групи, производството во декември 2015 година, во однос на декември 2014 година, бележи пораст кај Енергија за 19,7 отсто, Интермедијарни производи, освен енергија за 6,7 отсто, Капитални производи за 16,3 отсто, Трајни производи за широка потрошувачка за 1,5 отсто и Нетрајни производи за широка потрошувачка за 10,7 проценти.