петок, 21 јули 2017  |  Вести денес: 0

Раст од 10,7 проценти на индустриското производство во првиот квартал

Индустриското производство во првиот квартал од годинава споредено со тој период лани е зголемено за 10,7 проценти, објави денеска Државниот завод за статистика (ДЗС).

industrija

Поврзани вести

Во март годинава во однос на март минатата година индустриското производство бележи раст од 8,9 проценти.

Гледано по сектори индустриското производство е зголемено за 15,4 проценти во „Преработувачката индустрија, а е намалено во секторот „Рударство и вадење камен“ за 7,5 проценти и за 14,2 проценти во „Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација.

Порастот во секторот Преработувачка индустрија е резултат, пред сѐ, на зголеменото производство во одделите за производство на прехранбени производи, пијалаци, облека, на други неметални минерални производи, машини и уреди, неспомнати на друго место,  електрична опрема и производство на моторни возила, приколки
и полуприколки.

Според главните индустриски групи, производството во март годинава, во однос на март минатата година, бележи пораст кај “Интермедијарни производи, освен енергија“ за 3,2 проценти, „Капитални производи“ за 63,6 проценти и  „Нетрајни производи за широка потрошувачка“ за 5,4 проценти, а опаѓање бележи кај „Енергија“ за 19,9 проценти и кај „Трајни производи за широка потрошувачка“ за 26,8 проценти.

Најчитани вести