Свет

Расте бројот на француски исламисти во Ирак и во Сирија

Расте бројот на француски исламисти во Ирак и во Сирија

Зголемен бројот на француски државјани кои им се приклучиле на радикалните исламисти во Ирак и Сирија, истакнал францускиот министер за внатрешни работи, Бернар Казанев.

– Бројот на француски радикални исламисти во Ирак и во Сирија годинава пораснал за 74 проценти и сега нивниот број изнесува околу илјада, посочи Казенев.

Тој наведе дека во бројката се вклучени и француските исламисти кои патувале во Сирија и во Ирак или се вратиле од тие земји, како и тие исламисти кои планираат да патуваат таму.

– Париз интензивнио ја следи активноста на групите кои американскиот Стејт департмент минатата недела ги идентификуваше како француски огранок на Исламска држава, истакна Казенев.