вторник, 25 октомври 2016  |  Вести денес: 60

Расте цената на нафтата на светските берзи, зголемување се очекува и кај нас

nafta

Последни вести

Растот на вредноста на нафтата на светските берзи ќе предизвика зголемување на цената на горивата во Македонија. По вртоглавиот пад на цената на нафтата на светските берзи, минатата недела вредноста на „црното злато“ осцилираше. Само во последните два дена, вредноста на нафтата на светските берзи скокна најмногу 1998 година, пишува Лидер.

Растот на вредноста на нафтата на светските берзи ќе предизвика зголемување на цената на горивата во Македонија. По вртоглавиот пад на цената на нафтата на светските берзи, минатата недела вредноста на „црното злато“ осцилираше. Само во последните два дена, вредноста на нафтата на светските берзи скокна најмногу 1998 година.

Ваквото зголемување на цената на нафтата, неминовно ќе се одрази на горивата на домашниот пазар. Денеска, Регулаторната комисија за енергетика треба да донесе нова одлука за цената на горивата, а според последните информации кои доаѓаат од светските берзи, постои голема веројатност да се покачат малопродажните цени на нафтените деривати во Македонија.

Цените на нафтата изминатата недела, само на лондонската берза забележаа најголем раст во последните 17 години. Според аналитичарите, ова е последица на затворањето на бушотините, намалената инвестиција на нафтените гиганти, како и последните мерки на кинеската Централна банка. На лондонската берза, минатата недела барел нафта се продаваше за цена повисока за 9% во споредба со претходната недела, додека вредноста на „црното злато“, само во последните два дена од неделата порасна за 19%.

Најчитани вести