Македонија,Економија

Растот на бројот на патници на аеродромите на „ТАВ Македонија“ трипати поголем од европскиот просек

Растот на бројот на патници на аеродромите на „ТАВ Македонија“ трипати поголем од европскиот просек

„Александар Велики“ и „Св. Апостол Павле“, двата аеродрома менаџирани од „ТАВ Македонија“ и во првата половина од 2014 година продолжуваат со стабилниот раст на бројот на патници. Од јануари до јуни домашните авиопристаништа ги користеле 559.779 патници што е зголемување од 18.5 отсто споредено со истиот период лани, кога нивниот број беше 472.536.
– Додека во Европа порастот на бројот на патници е помеѓу пет и шест проценти македонските аеродроми во првите шест месеци од годината остварија зголемување што е трипати поголемо. „Визер“ отвори своја база на скопскиот аеродром и со два авиона почна да лета до нови дестинации како Париз, Франкфурт, Брисел и Келн. Исто така, „Алиталија“ потворно ја отвори директната линија од Рим до Скопје. Од почетокот на годината до сега топ пет дестинации се Истанбул, Цирих, Виена, Лондон и Малме – истакнува Зоран Крстевски, генерален менаџер на „ТАВ Македонија“.

И покрај тоа што летото почна неодамна, земјата покажува дека е навистина популарен избор помеѓу патниците. Во јуни минатата година услугите на македонските аеродроми беа искористени од 107.178 патници додека во јуни 2014 оваа статистичка категорија достигна 126.430 што е подобрување за 18 отсто.

– Како резултат на директните летови до многу дестинации од Скопскиот аеродром, бројот на патници, не само од Македонија, туку и од другите земји, е зголемен. Со цел да го одржиме растот на бројот на патници откако почнавме да ги менаџираме македонските аердроми, „ТАВ Македонија“ и „ТАВ аеродроми“, продолжуваат со промотивните и маркетинг активностите – вели Крстевски.

Делот со бројот на летови, односно движења на воздухоплови, исто така покажа подобрување, не само во претходниот месец туку и во првата половина од 2014. Во јуни 2013 имало 1.176 полетувања и слетувања, а во јуни годинава, 1.342, што е пораст за 14 проценти. Во првите шест месеци од 2013, пак, имало 5.740 движења, а во периодот од јануари до јуни годинава тој број е 6.331, што е подобрување за 10 процентни поени.