Магазин

Рецепт за варено вино: Mагичeн пијалок за студените зимски ноќи

Рецепт за варено вино: Mагичeн пијалок за студените зимски ноќи

Ќебенце, добар филм, уште подобро друштво и варено вино со неодолив мирис на цимет кој се шири низ домот, одлична комбинација за забава во студените зимски ноќи.

Традицијата пиење на вареното вино потекнува од Северна Европа, каде што почнало да се консумира уште од Средниот век. Од Шведска, преку барбарските племиња, овој напиток се проширил во Римското царство, а потоа и во нашите краеви.

Рецепт за одлично варено вино:

1 литар црно вино

200-300 мл вода

150 гр  шеќер

8 парчиња каранфилче

1 стапче цимет

Во водата се раствора шеќерот, циметот и каранфилчето се ставаат во вода и се варат, се додека половина од водата не испари. Потоа се додава виното и се грее до вриење. Се служи во топли чаши.