Балкан

Речиси 6.500 мигранти во моментов престојуваат во Србија

Речиси 6.500 мигранти во моментов престојуваат во Србија

Тој додаде дека до пред две недели од Србија во Унгарија преминувале по околу 810 мигранти месечно, а сега по околу 400.

– Голем број мигранти се надвор од центрите. Факт е дека многу момчиња повеќе пати се обидувале да ја минат границата, но се вратени, бидејќи не доаѓаат од земји во кои има војна, туку се економски мигранти, посочи Цуциќ.

Тој истакна дека на мигрантите кои се надвор од прифатните центри им помагаат меѓународните и српските невладини организации.

– Секој наш центар е отворен, нема да ги бркаме со сила мигрантите таму, истакна тој.

Цуциќ нагалси дека од средината на оваа година значително е намален бројот на уапсени шверцери на луѓе, потенцирајќи дека во Србија се покренати најголем број обвинение против овие лица.

– Европа треба да се заштити од неконтролираниот прилив на мигранти на српско-бугарската и на бугарско-турската граница, заклучи Цуциќ.