понеделник, 24 октомври 2016  |  Вести денес: 28

Редовниот секс не прави попаметни

За подобра меморија имајте редовен секс

seks1 (1)

Поврзани вести

Научниците од Универзитетот во Мериленд утврдиле дека редовниот секс има бројни користи кога станува збор паметењето.

Според истражувањето кое е спроведено на животни, со секс се постигнува недостаток на беврон во мозокот, со што се подобруваат неговите когнитивни функции. Исто така, честите сексуални активности се поврзани со зголемената функција на мозокот, особено на делувањето на долгорочното паметење.

Меѓутоа, додека сексот може да не направи попаметни, од друга страна тоа не мора да биде вистина. На пример, паметните тинејџери обично ќе стапат подоцна во сексуални односи.

Влијанието на сексот во создавањето на невронот сличен на оној кој настанува за време на вежбање, што докажува дека сексот е одлична вежба за умот, тврдат истражувачите.

 

Најчитани вести