Балкан

Реџепи: На младите лица им се нудат големи суми пари за да се борат во Сирија

Реџепи: На младите лица им се нудат големи суми пари за да се борат во Сирија

На невработените Косовци им се нудат од 20.000 до 30.000 евра да се борат во Сирија на страна на Исламска држава, вели секретарот на Исламската заедница на Косово, Ресул Реџепи.

Тој посочи дека економската ситуација во Косово влијаела на радикализација на голем бој млади лица. Реџепи додаде дека оптималната плата во Косово е 200 евра, а стапката на невработеност кај младите лица е 55 проценти, посочи Реџепи.

– За исламот херојство е ако се помага на семејството и на земјата, а не некаде да се бори во така наречена света војна, истакна Реџепи.