Свет

Видео: Референдум за независност на Каталонија

Видео: Референдум за независност на Каталонија

Претседателот на шпанскиот регион Каталонија, Артур Мас потпиша декрет со кој се повикува на рефрендум за независност на 9 ноември, пренесува Радио Слободна Европа.

Шпанските власти соопштија дека ќе го блокираат гласањето со жалба до Уставниот суд.

Премиерот Мариано Рахој повика на специјалена средба на кабинетот на 29 септември со цел да се формализира правниот предизвик на неговата влада за гласањето во Уставниот суд.