Свет

Јерун Дејселблум реизбран за претседател на Еврогрупата

Јерун Дејселблум реизбран за претседател на Еврогрупата
Бегалската криза може да донесе мини Шенген-зона

Холандскиот министер за финансии Јерун Дејселблум денеска е реизбран за претседател на Еврогрупата, соопшти Европскиот совет.

Мандатот на Дејселблум е две години. Тој управуваше со финансиите на еврозоната и во екот на грчката криза.

Дејселблум е реизбран неколку часа откако шефовите на држави и на влади на еврозоната успеаја да постигнат договор за евентуалниот трет план за помош за Атина.

Претседател на Еврогрупата изјави дека „има за цел да ја зачува Грција“ во еврозоната.