Македонија

Реконструирано средното училиште Панче Арсовски

Реконструирано средното училиште Панче Арсовски

Градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски и претседателката на Советот на Град Скопје, Ирена Мишева денес го посетија СУГС Панче Арсовски на првиот училишен ден од  учебната 2014/2015 година.

Градоначалникот Трајановски и претседателката на Советот на Град Скопје, Ирена Мишева, ги посетија  учениците запишани во прва година во ова училишта и им пожела добредојде во училиштето, успех во совладувањето на наставните содржини и многу убави спомени од средношколските клупи.

Претходниот изглед на училиштето Панче Арсовски
Претходниот изглед на училиштето Панче Арсовски

– Денеска почнува новата учебна година,  а на учениците запишани во прва година  им пожелувам што полесно да се вклопат во новата средина и да постигнуваат успех во учењето. Годинава во прва година во средните училишта на Град Скопје се запишани 5.768 ученици, а конкретно во  СУГС Панче Арсовски 121 ученик. Како и во изминатите години Градот Скопје во текот на овој летен распуст ги обнови и реконструира објектите на девет средни училишта што се во негова надлежност. СУГС Панче Арсовски доби нова фасада, а беше реконструиран и оштетениот покрив, а во другите училишта се  заменуваа прозорците и вратите; се обновија подовите во училниците и во  фискултурните сали, се  реконструираа санитарните јазли, како и дворните површини. Градот Скопје за реализација на овој проект од буџетот издвои околу 31,3 милиони денари. Градежните зафати за реконструкција на објектите и на спортските сали на средните училишта на Град Скопје придонесуваат за исполнување на стандардите за енергетска ефикасност и значително ги подобруваат функционалноста и изгледот на училишните објекти. Значајно е да се нагласи дека во текот на изминатите години, односно од 2009 година до 2015 година, Градот Скопје за реконструкција и санација на средните училишта од Буџетот има издвоено над 220 милиони денари, со што придонесовме значително да се подобрат условите за работа и на учениците и на наставниот кадар, истакна Трајановски.

Директорката  на СУГС Панче Арсовски, Даниела Јовчевска, кажа дека училиштето годинава ги пречекува учениците со нова фасада и во многу посолидни услови за работа.