вторник, 25 октомври 2016  |  Вести денес: 60

Рекорден пад на српскиот динар годинава

dinarrr

Последни вести

Српскиот динар денеска падна на најниско ниво во однос на еврото од почетокот на годината, при што една европска валута се менуваше за 120,3978 динари, пренесе МИА.

Народната банка на Србија (НБС) соопши дека намалување на вредноста на српскиот динар во последниве денови се должи на исплатата на дивиденди на српските компании на нивните сопственици во странство.

– Слабеењето на домашната валута е последица на влијанието, како на домашни, така и на меѓународни фактори. Депресијациските притисоци на динарот се присутни од почетокот на втората половина на годината, при што повремено се намалуваше и зајакнуваше нивниот интензитет, наведува НБС.

Според Банката, со ипслатата на дивидендите на странците се зголемила побарувачката за девизи, што влијаело на зголемување на вредноста на странските валути во однос на динарот.

НБС очекува дека спроведувањето на мерките за фискална консолидација и планираните структурни реформи, во следниот период ќе придонесат за стабилизирање на девизниот пазар во Србија. сп/17:08

Најчитани вести