Свет

Рекордни 175 земји го потпишаа Парискиот договор за климата

Рекордни 175 земји го потпишаа Парискиот договор за климата

Никогаш досега меѓународен договор не бил потпишан од толку земји за еден ден. Настанот се совпадна со вчерашниот Ден на Земјата.

Петнаесет од потпишаните земји, повеќето од кои се мали островски држави, веќе го ратификуваа договорот, кој има за цел да ги забави климатските промени.

Договорот ќе стапи во сила откако ќе биде ратификуван од 55 земји, одговорни за најмалку 55 отсто од емисиите за штетни гасови.

Францускиот Парламент ќе го разгледа договорот на 18 мај, и се очекува да биде ратификуван до летото, изјави на церемонијата по потпишувањето на договорот францускиот претседател Франсоа Оланд.