петок, 21 октомври 2016  |  Вести денес: 55

Рекордно висока волја меѓу Швеѓаните за помош на земјите во развој

svedska

Последни вести

Рекордно висока волја за поддршка на обемот на државната финансиска помош што се издвојува за земјите во развој е присутна меѓу граѓаните на Шведска.

Такво високо ниво на позитивна настроеност меѓу Швеѓаните, чија земја инаку е на прво место во светот според обемот на буџетски средства пер капита наменети за меѓународна развојна помош, не е забележано уште од периодот на 1980-ите години.

Две третини од шведските граѓани, 66 проценти, сакаат да го задржат обемот на државната финансиска помош за сиромашните земји и за земјите во развој на сегашното ниво, или да го зголемат уште повеќе. Само 16 отсто од Швеѓаните сакаат обемот на средствата за оваа намена да биде намален.

 

Најчитани вести