Свет

Рекордно високи температури на Сибир

Рекордно високи температури на Сибир

Во неколку градови во источен Сибир биле регистрирани температури, кои се највисоки во последните 100 години.

Измерени биле температури помеѓу 21 и 24 степени, кои се типични за средината на јуни.

Во Абакан биле измерени 24,6 степени. Тоа бил најтоплиот априлски ден од почетокот на мерењето во 1914 – та година.

Највисоката температура порано во Абакан изнесувала 18,1 степен Целзиусов.

Во последните 35 години, просечната температура во Русија се зголемила за 1,5 степени, а на светско ниво за 0,8 степени.

Во некои делови на Русија затоплувањето било многу поголемо. На Арктикот, во регионите Чухотка и Камчатка, температурите се зголемиле за од 150 до 200 отсто во однос на остатокот од земјата.