Македонија

Скандал на Заевата дипломатија (ВИДЕО) Режимот на Заев ѝ ја затвори устата на македонската дијаспора во Канада (ВИДЕО)

Режимот на Заев ѝ ја затвори устата на македонската дијаспора во Канада (ВИДЕО)

Скандал на одблежувањето на Денот на независноста на Република Македонија 8 Септември во Канада. Заменик-конзулот во Канада Александра Стојкова со рака му ја затвори устата на говорникот Мендо Бакаловски, претседател на Обединетата македонска дијаспора во Канда, во моментот кога тој се обидуваше да каже дека Македонија во моментов поминува низ тешки искушенија.

Македонската дијаспора во Канада жестоко реагираше, а како што информираат, ќе подигнат и кривични обивнувања во Канада против заменик-конзулот Стојкова, поради прекршување на Виенската конвенција, но и поради спречување на слободата на говор и изразување.