понеделник, 24 октомври 2016  |  Вести денес: 30

Родителите во паника: Туберкулоза во училишта во Виена

rendgen-snimanje-x-zraci-snimanje-pluca-1355734566-242265

Поврзани вести

Здравствената служба на Виена потврдила дека се откриени неколку случаи на заболени од туберкулоза во виенските училишта.

Портпаролот на Здравствената служба, Миахел Амброз потврдил дека две лица кои работат во училиштата се заразени со туберкулоза, но не сакал да прецизира за кои училишта станува збор.

Австрискиот весник Хојте дошол до сознанија дека дури во три основни училишта има заразени од туберкулоза – двајца наставници и еден ученик.

Здравствената служба ќе изврши тестирање на уште 200 лица за да утврди дали некој од нив е носител на бактеријата.

Министерката за здравство, Соња Весели исто така потврдила дека службата ги преземала сите потребни мерки за благовремено да го стопира ширењето на туберкулозата.

Најчитани вести