четврток, 27 октомври 2016  |  Вести денес: 51

Роднините на жртвите во бродската несреќа во Охрид бараат 5,2 милион евра отштета

Во текот на денешната судска расправа беа сослушани 14 сведоци, роднини и блиски на загинатите, кои изнесоа детали за трагедијата.

Divers search for bodies at the scene of a sunken passenger boat in Lake Ohrid

Последни вести

Во Софискиот окружен суд денеска почна судски процес по граѓанска тужба во врска со потонувањето на бродот „Илинден“ во Охридското Езеро во септември 2009 година, при што загинаа 15 бугарски државјани, пишува МИА.

Со тужбата роднини на загинатите бараат над 5,2 милиони евра отштета од осигурителните компании „Алианц Ферзихерунг“ и „Германишер Лојд“. Тие, како што јави БТА, во тужбата наведуваат дека причина за потонувањето на бродот се извршените промени во структурата на „Илинден“, по што осигурителните компании оцениле дека бродот е безбеден.

Во текот на денешната судска расправа беа сослушани 14 сведоци, роднини и блиски на загинатите, кои изнесоа детали за трагедијата.

Судот на двете страни во спорот им даде рок од 20 дена да се запознаат со доказите во процесот, како и да бидат прибавени дополнителни информации за техничката експертиза за случајот.

Во врска со потонувањето на бродот, со кој над 50 бугарски туристи патуваа од Охрид до Свети Наум, во Макеоднија веќе се осудени сопственикот и капетан на „Илинден“, Сотир Филевски и техничкиот експерт Брано Баиќ.

За време на несреќата на бродот имало 53 патници, иако тој имал капацитет за 35 лица.

Најчитани вести