Роловано свинско и капучино колач

За денеска предлагаме да подготвите вкусно роловано свинско и капучино колач.

Потребно:

1кг свинско каре

200г чадена сланина

200г свежи шампињони

150г моркови

200г спанаќ

100мл бело вино

100мл вода

2 чешниња лук

Сол

Бибер

Маслиново масло

Подготовка:

Исечете го морковот на долги ленти и обарете го.Пропржете ги печурките и зачинете ги.Исчистете го и измијте го спанаќот. Засечете го месото по должина за да се добие површина за филување. Посолете и наросете црн бибер, а потоа исчукајте го за да стане потенко. На еден од краевите, наредете ги парчињата чадена сланина и додајте ги морковите, шампињоните и спанаќот. Завиткајте го месото во ролат и врзете го со готварски конец. Премачкајте го месото со сенф и потпечето го на скара од сите страни. Потоа ставете го во тава за печење и додајте вино, вода, лук и маслиново масло. Покријте ја тавата со фолија и печете го месото 1 час на температура од 200°C.

По еден час, отстранете ја фолијата и печете го ролатот уште 10-15 мин. Сервирајте го со рестуван компир и свежа салата.

capucinoВКУСЕН КОЛЕЧ КОЈ БРЗО СЕ ПОДГОТВУВА

Потребно:

150 грама Шеќер во прав

30 Пишкоти

650 милилитри Млеко

150 грама Маргарин

2 лажици Крем

1 кесички Капучино

2 Ванила пудинга

100 милилитри овошен Јогурт

Потребно:

Сварете го пудингот со млеко и оставете го да се олади. Маргаринот пенесто изматете го со шеќер во прав и соединете со оладениот пудинг.

Додадете го овошниот јогурт, овошје (ако сакате), еурокрем и половина кесичка капучино.

Сето тоа добро изматете го, за филот убаво да се соедини.

Помешајте 100 мл. млеко со преостанатото капучино и промешајте, па во тоа изматете ги пишкотите и редете ги на сад за пуслужување, па преку нив фил и повторно пишкоти.

На крајот, одозгора ставете шлаг.