петок, 28 јули 2017  |  Вести денес: 0

Романија започна истрага против „Киндер“ за злоупотреба на детскиот труд

Романското Јавно обвинителство, по репортажата на британскиот таблоид „Сан", започна истрага во врска со обвинувањата за искористување на детски труд во компанијата за кондиторски производи „Киндер".

„киндер“

Поврзани вести

– Започнавме истрага против непознат сторител за искористување малолетни лица поради остварување профит, изјави портпаролка на Обвинителството, Михаела Пориме.

Во статијата на „Сан” се говори за две деца, на возраст од 6 и 11 години, од романскиот град Кареи, кои работеле 13 часа на ден во погон на „Кинедер“ заедно со нивната мајка, за таа да да добие поголема плата.

Локалното здружение за права на децата, од друга страна, изрази сомнеж за веродостојноста на кажаното.

– Исклучено е децата да бидат експлоатирани 13 часа на ден, зашто тие редовно посетуваат училиште и градинка, изјави директорката Маријана Драгос за агенцијата Аџепрес.

Најчитани вести