Македонија

Ротација на четворица амбасадори на нови дипломатски мисии

Ротација на четворица амбасадори на нови дипломатски мисии

Четворица македонски амбасадори денеска пред собраниската Комисија за надворешна политика дадоа отчет за извршената амбасадорска функција и воедно ги претставија платформите за новите дипломатски должности на кои се распоредени од Министерството за надворешни работи.

Кире Илиоски реферираше за должноста како амбасадор во Кралството Шведска и Финска и ја презентираше неговата  платформа како новоименуван амбасадор и шеф на постојаната мисија при меѓународните организации во Виена. Пајо Авировиќ  даде отчет за  должноста амбасадор и постојан претставник во ОН и со платформа за амбасадорската функција во Израел. Отчетно обраќање имаше и Илија Исајловски за должноста амбасадор во Руската Федерација и платформата за Кина, а амбасадорот Зоран Дабиќ со отчет за должноста постојан претставник на Македонија при меѓународните организации во Виена и платформа за новата функција -амбасадор и шеф на Постојаната мисија на земјава при НАТО во Брисел.

Во текот на дебатата, пратениците го поддржаа номинирањето на сите четворица амбасадори кои се професионални кадри и дипломати од кариера и го поздравија нивниот досегашен ангажман во промоцијата и афирмацијата на македонските надворешно-политички интереси. За опозицијата спорно беше воведувањето на отчетот спроти претстојните избори како нов принцип во работата на оваа Комисија.

Според претседателот на Комисијата за надворешна политика и член на владејачкото мнозинство Антонио Милошоски отчетното излагање на амбасадорите на кои им завршува мандататот има цел да се дополни транспарентноста и мотивираноста, како и да и се даде тежина на Комисијата, но и на самите амбасадори во извршувањето на функцијата.