Македонија

РСМ: Нападот врз нас е напад врз слободното новинарство!

РСМ: Нападот врз нас е напад врз слободното новинарство!

Просториите на Радио слободна Македонија синоќа за време на протестите пред Владата на Република Македонија беше мета на напад.

Од таму ја информираат јавноста дека овој напад е обид на уште едно заплашување и попречување на новинарската слобода.

Во продолжение следува нивното соопштение:

Во повеќе наврати РАДИО СЛОБОДНА МАКЕДОНИЈА  беше цел на провокации, напади и попречување на професионално извршување на работата. Персоналот и новинарските екипи , на повеќе пати се вербално малтретирани, провоцирани и  биле цел на опструкции со цел нарушување на основите човекови вредности и права. Вчера вечер  (05.05.2015 година) дојде и до физички напад и кршење на просториите на РСМ во кој се нанесе материјална штета од страна на дел од протестантите пред владата на Република Македонија.  Поголем дел од медиумите кои пренесуваа и лиферуваа креирани информации околу настаните пред Влада воопшто не го пренесоа нападот врз РСМ што јасно укажува дека настанот бил планиран и координиран од страна на група која се обидува да изврши притисок врз медиуми кој е во приватна сопственост  и непристрасно се занимава со информирање на јавноста во врска со дневно политичките настани.

rsm1

Како тим на професионалци кои непристрасно си ја извршуваат својата работа го осудуваме овој напад врз РСМ и сметаме дека на некои очигледно целта им била да го „згаснат информативниот прозорец во јавноста кој освен што професионално, навремено и непристрасно си ја извршува својата работа, а со тоа предизвикува физичка пресметка од страна на оние кои не сметаат за нивни не истомисленици и со тоа покажуваат каков е нивниот начин на пресметка со медиумите кои не се под нивна контрола“.

rsm44

РСМ ќе продолжи професионално и навремено да ги извршува своите работни обврски и нема да потпадне под притисоци од ваков вид. Нашата единствена цел како независен медиум е да ја информираме јавноста и да ја задржиме нашата професионалност.