недела, 23 јули 2017  |  Вести денес: 10

Рубљата остана без четири нули, а за прв пат ќе се воведат и кованици

Белоруската монета загуби четири нули, откако централната монетарна власт во таа земја изврши ревалвација на белоруската рубља во однос 10.000 спрема 1.

rublja

Поврзани вести

Белоруската монета загуби четири нули, откако централната монетарна власт во таа земја изврши ревалвација на белоруската рубља во однос 10.000 спрема 1.

Како што е соопштено, постоечките банкноти сукцесивно ќе бидат заменети, а во земјата за прв пат ќе почнат покрај хартиените банкноти да се користат и кованици.

Во изјавата на Националната банка на Белорусија се наведува дека се преземени сите неопходни мерки за на финансиските и кредитните институции да им се обезбедат доволни количини од новите банкноти.

Белорусија во 1992-та година воведе своја валута, набрзо по крахот СССР, а од тогаш веќе два пати ја ревалвираше својата валута – 1994-та и 2000-тата година од 10:1 и 1.000:1, респективно.

Најчитани вести