четврток, 27 јули 2017  |  Вести денес: 48

Русија е подготвена да го изгради „Турски поток“

turski potok

Последни вести

Рускиот министер за енергетика, Александар Новак изјави дека Русија е заинтересирана за проектот „ Турски поток “ и дека е подготвена да го изгради овој гасовод доколку за тоа постои интерес од страна на Турција и ЕУ.

Тој воедно нагласи дека можноста за изградба на гасоводот веќе ја разгледува Европската комисија, како министри за енергетика на земјите-членки на ЕУ.

– Русија е подготвена да го реализира овој прокет, но само под улов ако за него биде искажан конечен интерес од нашите европски и турски партнери, порача Новак.

Турција досега официјално не донесе одлука за повлекување од проектот за изградба на гасоводот „Турски поток“, но неговата реализација е стопирана во рамки на одлуката на Русија за воведување „специјални економски мерки“ кон Анкара поради соборувањето на рускиот авион од страна на турското Воено воздухопловство над границата со Сирија.

Најчитани вести