Свет

Русија ги откажување билатералните договори со Украина

Русија ги откажување билатералните договори со Украина

Претседателот Владимир Путин одржа оперативно состанок со постојаните членови на Советот за безбедност на Русија , соопшти пред новинарите неговиот портпарол Дмитриј Песков, пренесе „ИТАР-ТАСС“.

На состанокот беше донесена одлука за започнување на процес на откажување на голем број билатерални руско-украински договори. Имено договорот меѓу Русија и Украина за параметрите за поделба на Црноморската флота потпишан во Киев на 28 мај 1997 година; договор меѓу Русија и Украина за статусот и условите за престој на Црноморската флота на Русија на територијата на Украина – потпишан во Киев на 28 мај 1997 година.