Свет

Русија го суспендираше договорот со САД за неутрализирањето на вишокотот на плутониум

Русија го суспендираше договорот со САД за неутрализирањето на вишокотот на плутониум

Како причина за раскинувањето на договорот беа наведени „непријателските акции на САД“ и тоа што Вашингтон не ги почитувал одредбите кои биле утврдени.

Споменатиот договор е основа на преговорите кои траеа десетина години, кога нуклеарните сили на САД и Русија одлучија да го спречат повторното користење на плутониум од демонтираните нуклеарни боеви глави, така што ќе го уништат.

Договорот ги обврзуваше земјите-потписници да го уништат плутониумот со цел повеќе да не биде употреблив како нукларно оружје.