Свет

Русија ја олеснува процедурата за добивање државјанство

Русија ја олеснува процедурата за добивање државјанство

Федералната миграција служба и Министерството за економија на Русија имаат развиено закон со кој се поедноставува постапката за добивање на руско државјанство за странци, соопштува весникот „Коммерсант“.

За поедноставување на постапките за доделување на државјанство ќе може да претендираат претприемачи што инвестирале во економијата на Русија. барем 10 милиони рубљи, односно околу 210.000 евра и странски студенти, кои имаат завршено во Русија во високообразовни институции и колеџи и работеле во земјата најмалку три години.

Според информација на изданието, амандманите на законот за државјанство веќе ги поминаа дискусиите во Владата и наскоро ќе бидат увезени во Државната дума.

Весникот наведува дека во моментов можат да претендираат за добивање на државјанство при поедноставени постапки странците чиј сопруг или сопруга се државјани на Русија или оние кои се родени на територијата на поранешниот СССР и немаат државјанство.