понеделник, 24 октомври 2016  |  Вести денес: 0

Русија ќе штеди и на стадионите за Мундијалот

stadion

Последни вести

Руската влада одлучи да заштеди средства со намалување на увозот на материјали потребни за изградба на пет стадиони за Светското првенство 2018 година.

Од почетокот на годината, рубљата загуби една третина од вредноста во однос на доларот. Според тоа, увозните материјали потребни за изградба на стадионите, се многу поскапи отколку што беше планирано.

Владата на Русија поради тоа издаде налог да се променат договорите околу јавните набавки за пет нови стадиони.

Промените предвидуваат увозните да се заменат со домашни материјали, и да се поедностави дизајнот на дел од стадионите.

Поради еконномската криза, Русија претходно донесе одлука да гради помал број на хотели кои ќе бидат наменети за Мундијалот во 2018 година.

Најчитани вести