Свет

Русија: Од почетокот на годината повеќе од 62.000 лица заразени со ХИВ

Русија: Од почетокот на годината повеќе од 62.000 лица заразени со ХИВ

Во Русија од почетокот на годината се регистрирани повеќе од 62.000 нови случаи на ХИВ инфекција, изјавила Ана Попова, вршител на должност шеф на Федералната инспекција за заштита на правата на потрошувачите и доброто на граѓаните „Роспотребнадзор“.

„До први декември оваа година во Русија се регистрирани вкупно 783.210 лица заразени со ХИВ, а во изминатите 11 месеци пријавени се 62.250 нови случаи“, рекла Попова.

Таа додала дека во тој период околу 24,6 милиони Руси направиле тест за проверка на ХИВ. Официјалните податоци покажуваат дека околу 20.000 луѓе починале во Русија во 2012-та откако биле заразени со ХИВ.