Спорт

Русите ги засилија безбедносните мерки пред стартот на ЗОИ

Русите ги засилија безбедносните мерки пред стартот на ЗОИ

На еде нмесец до почетокот на Зимските олимписки игри воСочи (7 -23 февруари), стапија на сила до сега невидени безбедносни мерки во историјата на олимпизмот.

За безбедноста на најголемиот спортски настан  воРусија по распадот на СССР во 1991 година ќе се грижат околу 37.000 припадници на специјалната војска. Освен од копно , набљдувањето ќе се врши  иод воздух со помош на  сателит , додека на готовс ќе биде ставена и  воена морска флота  на Русија. Руските војници на располагање ќе го имаат и против воздушниот ситем „Панцир С”-најнова генерација на ракети земја-воздух .

Помош при организацијата околу безбедноста на Игрите на организаторите им понуди и САД, а како специјални гости на отварањето се највени претседателите на Германја и Франција, ЈоакимГауки и Франсоа Оланд