недела, 20 август 2017  |  Вести денес: 42

Руската армија го најавува најголемиот носач на авиони досега

Се повеќе напредува концепцијата за носачот на авиони „Шторм”, што ќе биде наменет не само за руската, туку и за воените морнарица на други земји, јави порталот „Русвесна“.

115656846

Поврзани вести

Проектот е се уште во подготвителна фаза, но јавноста веќе ги виде првичните скици. Се знае за изгледот на бродот и неговиот капацитет на носивост од 90 авиони и 4.000 луѓе како екипаж.

Пловилото ќе користи органско гориво или пак некаква комбинација од гас и атомска енергија.

Предвидени се четири писти за полетување.

За изработка на бродот ќе бидат потребни од три до шест години, предвидуваат стручните лица вклучени во проектот.

Најчитани вести