Балкан

Руски авиони и спасители пристигаат во поплавена Србија

Руски авиони и спасители пристигаат во поплавена Србија

Со одлука на владата на Русија, а на молба на раководството на Србија поради поплавите, руското Министерствп за вонредни ситуации и цивилна заштита испрати спасители заради пружање на помош на српскиот народ, соопшти министерството.

„Авион на Министерството полета од аеродромот Раманоское. Во него се повеќе од 70 најдобро подготвени спасители,“ наведено е во соопштението.

Во авионот има високотехнолошка спасувачка опрема вклучувајчи нуркачка и специјална опрема како и моторно чамци.

Руската екипа опремена е со се што е потребно за потрага и спасување во поплавените подрачјa и подготвена е да дејствува автономно подолго од 15 дена.

Најевројатно, во Србија ќе бидат испратени два авиона.