Свет

Руски хакери украле 12 милијарди лозинки

Руски хакери украле 12 милијарди лозинки

Група руски хакери украле, како што се проценува, 1,2 милијарди интернет лозинки, од кои некои им припаѓаат на значајни американски компании, но и други фирми ширум светот, пишува весникот „Њујорк тајмс“.

Доверливите имиња на корисниците и лозинките, според податоците на компанијата „Холд секјурити“, се украдени од околу 420.000 интернет страници, со што на хакерите им станале достапни 500 милиони електронски пошти.

Групата хакери веројатно е составена од околу 10 лица на возраст од 20 години. Нивната работа е концентрирана во јужниот дел на централна Русија, а се претпоставува дека и нивните компјутерски сервери се наоѓаат во Русија.