Балкан

Руски туристи не можат да си замина од грчките острови

Руски туристи не можат да си замина од грчките острови

Им се загорчи одморот на илјадници руски туристи низ грчките острови. Имено туроператорот со кој заминале на одмор во меѓувреме банкротирал, и сега нема кој да ги врати. Најголем дел од турстите се на грчките острови Кос, Крит, Крф и на Родос.

Според пишувањата на грчките медиуми хотелиерите се жалат дека нема кој да ги покрие трошоците на овие туристи.

Пропаднатиот руски туроператор е под надлежност на компанијата „Идеал тур“ кој ги купила авионските карти. Но, „Идеал тур“ должи од 35 до 70 милиони евра на „Оренер“, фирма-ќерка на државната авиокомпанија „Аерофлот“.

Бројката на руски туристи со која пекулира во медиумите е 11 илјади.