недела, 23 октомври 2016  |  Вести денес: 24

Руските научници кријат каде ќе се отвори огромен кратер

Новиот кратер ќе биде многу оддалечен од другите кратери кои се формирале минатата година, но ќе биде многу поголем

krater

Последни вести

Наулниците кои го проучувале џиновскиот сибирски кратер предупредуваат дека ќе се појави нов кратер кој ќе биде многу поголем од постоечкиот. Тие тврдат дека ја знаат и точната локација на новиот кратер, но ја држат во тајност.

Истражувачот на Институтот за геологија и геофизија, Владимир Оленченко, вели дека откриениот кратер е абнормален, односно не настанал природно, туку поради насобирае гасови под него.

Новиот кратер ќе биде многу оддалечен од другите кратери кои се формирале минатата година, но ќе биде многу поголем.

-Точната положба ја чуваме во тајност за таму да не се собираат науници и квазинаучници бидејќи дупката може да се отвори во секој момент, објаснил Оленченко.

Најчитани вести